CCIFS Grand Prix 2021 : Buck - Cirkularna ekonomija kroz prizmu industrije osvetljenja

Na ovogodišnjoj Gala večeri održaće se dodela Grand Prix nagrada. Kompanija Buck, nominovana je za kategoriju "Društveno odgovorno poslovanje".

Cirkularna ekonomija je novi model proizvodnje i potrošnje koji osigurava održivi rast tokom vremena. Pomoću ovog modela pokrećemo optimizaciju resursa, smanjujemo potrošnju sirovina i uvodimo reciklirane sirovine u ponovnu upotrebu. Primena ovog modela u industriji osvetljenja podrazumeva proizvodnju i upotrebu servisibilnih svetiljki (uz laku montažu), uz korišćenje najefikasnijih svetlosnih modula i optičkih pribora, sa pažljivo projektovanim servisnim rešenjima bez rasipanja resursa. Laka izmenljivost modula svetiljke na licu mesta, u potpunosti odgovara zahtevima cirkularne ekonomije. Ne zamenjuje se kompletna svetiljka, već se vrši servisiranje neophodnih delova. Na taj način dobijamo proizvod čiji je vek trajanja i do dvadeset godina. Minimiziranje otpada je okosnica ovog pristupa.

Prilikom odabira teme koju ćemo prijaviti za konkurs, imali smo mnogo ideja i projekata, ali se upravo implementacija cirkularne ekonomije u naše poslovanje izdvojila kao karakteristika koja je u isto vreme podobna kako sa stanovišta inovativnosti, tako i sa stanovišta odgovornog ponašanja. Širom čitavog lanca vrednosti treba uočiti i implementirati tehnologiju za produženje veka trajanja proizvoda, inovativne mehanizme za ponovnu upotrebu sirovina kao i efikasno servisiranje. Sve je u cilju smanjenja potrebe za zamenom proizvoda koja bi dovela do dodatne potrošnje energije prilikom proizvodnje, upotrebe sirovina i nagomilavanja otpada. Cilj uvođenja ovog inovativnog modela u naše poslovanje je postizanje ukupne održivosti ekonomije.

Primer takve filozofije u realizaciji je projekat našeg tunelskog osvetljenja u Austriji.

Svaki projekat tunelskog osvetljenja je izuzetno zahtevan zbog postojanja četiri različite zone tunela (ulazna, tranziciona, unutrašnja i izlazna), pri čemu svaka zona zahteva drugačiji nivo osvetljenja. Pored ove vrste kompleksnosti, rasveta u tunelima mora biti izuzetno kvalitetna kako bi obezbedila sigurnost tranzita, uštedu energije i efikasno održavanje. Imajući sve ovo u vidu, svetiljke je neophodno reparirati na licu mesta, jer zatvaranje tunela zbog izmena istih je fizički vrlo teško izvodljivo, a ekonomski neisplativo. Naše rešenje LED osvetljenja odgovorilo je na sve zahteve klijenta:

  • Zamena postojećih izvora svetla, novim LED svetlosnim modulima, unutar postojećih tunelskih INOX kućišta svetiljki (bez primene alata)
  • Značajno skraćeno vreme servisiranja (kraće od 5 minuta)
  • Maksimalno povećanje svetlosnog fluksa postojeće svetiljke sa integrisanim napajanjem uz izdržljivost strogih termičkih testova i testova otpornosti na štetan uticaj tunelskog okruženja (sumporna i slana isparenja izduvnih gasova auto-saobraćaja, prodor vlage i pranja svetiljki vodenim mlazom pod pritiskom tokom redovnog čišćenja)
  • Poboljšanje energetske i svetlosne efikasnosti instaliranih svetiljki u tunelu
  • Ušteda električne energije i smanjenje CO2 emisije.

Tim stručnjaka iz različitih oblasti - inženjera, arhitekata, dizajnera i ekonomista pobrinuo se za to da naši klijenti iz Austrije dobiju inovativan proizvod, čije je održavanje i servisiranje dizajnirano tako da svetiljka traje dugo, čime se značajno smanjuje opterećenje u vezi sa skladištenjem i otklanjanjem otpada. Želimo svojim primerom da pokažemo kako finansijski i ljudski resursi uloženi u implementaciju cirkularne ekonomije imaju benefite kako za samu kompaniju tako i za ekološku održivost i proizvodnju.

Autres actualités

Aucune actualité disponible.

Nos événements

Partager cette page Partager sur FacebookPartager sur Linkedin
Fermer

Vous débutez à l'export ?