Porastao deficit spoljnotrgovinske razmene sa svetom - Manja pokrivenost uvoza izvozom

Izvoz robe iz Srbije u prva dva meseca ove godine iznosio je 2,54 mlrd EUR i za 7,1% je veći nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz uvećan za 11,7%, na 3,48 mlrd EUR, saopštio je danas (petak 29. marta 2019.) Republički zavod za statistiku. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u januaru i februaru je iznosila 6,02 mlrd EUR, što je rast od 9,8%, a deficit je bio 936 mil EUR i veći je za 26,5%.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 73,1% i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 76,2%.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 63% ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu bili su Nemačka, Italija, BiH, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Rusija, Kina, Italija i Mađarska.

Drugi po važnosti partner bile su zemlje sa kojima Srbija ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA, sa kojima je suficit iznosio 277,4 mil USD, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), nafte i naftnih derivata, drumskih vozila, obuće i električnih mašina i aparata.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Bosnom i Hercegovinom (izvoze se najviše gasna ulja i ulje od suncokreta, a uvozi se koks i polukoks od kamenog uglja i žica od gvožđa i čelika), Crnom Gorom (izvoze se lekovi i rude olova i koncentrati, a uvoze se najviše lignit i sirovi aluminijum) i Severnom Makedonijom (izvoz električnih provodnika i toplo valjanih proizvoda, a uvoze se najviše lekovi za maloprodaju i električna energija).

Srbija je imala suficit i u razmeni sa Italijom, Slovačkom, Rumunijom, Velikom Britanijom, Bugarskom, Hrvatskom, Švedskom, Slovenijom, Holandijom, Češkom, a najveći deficit je u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Rusijom, zatim sa Turskom, Nemačkom, SAD, Poljskom (uvoz delova za motorna vozila), Jermenijom, Mađarskom, Francuskom, Ukrajinom, Švajcarskom, Korejom, Belgijom. (eKapija)

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin