Potpisivanje sporazuma o donaciji vrednoj 8,3 miliona evra u okviru projekta izgradnje Beogradskog metroa

Međuvladin sporazum o donaciji od 8,3 miliona evra koji će omogućiti da se završe studije izvodljivosti prve faze projekta izgradnje metroa u Beogradu

Ambasador Francuske u Srbiji, g. Žan Luj Falkoni, potpredsednica Vlade, gđa Zorana Mihajlović i ministar za evropske integracije, gđa Jadranka Joksimović, potpisali su 12. maja 2020. u Beogradu sporazum o donaciji u prisustvu gradonačelnika Beograda, g. Zorana Radojičića.

Donacija od 8,3 miliona evra koju je Francuska dodelila Srbiji će omogućiti francuskom preduzeću Ežis da završi studije izvodljivosti prve faze Beogradskog metroa u svim detaljima, pod kontrolom Vlade Srbije i Grada Beograda.

Projekat Beogradskog metroa je u centru ekonomskih odnosa između Francuske i Srbije. Bio je tema i ponovo je pokrenut na najvišem nivou tokom posete predsednika Makrona Beogradu u julu 2019.

Ovo potpisivanje je značajna i konkretna etapa ovog simboličkog i dugogodišnjeg projekta. Pokazuje posvećenost francuskih vlasti i preduzeća da podrže Srbiju do završetka ovog projekta.

Paralelno, za fazu izgradnje, nastaviće se razgovori na strukturiranju konkurentnog francuskog finansiranja koje treba da ubrzo bude predmet novog sporazuma.

Francuska ekspertiza u sprovođenju složenih projekata gradskog prevoza daje garancije za uspeh u izgradnji ove infrastrukture od suštinske važnosti za održiv i odgovoran razvoj grada Beograda.

Izvor : Zvanični sajt Ambasade Francuske u Srbiji

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin