Predsednik Francuske Emanuel Makron u zvaničnoj poseti Srbiji 15. i 16. jula

Francuski predsednik Emanuel Makron je u zvaničnoj poseti Beogradu 15. i 16. jula. Njegov srpski kolega, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ga je dočekao na aerodromu u Beogradu, čija je koncesija pripala francuskoj kompaniji Vinci airports. Nijedan francuski predsednik nije posetio Srbiju posle posete Žaka Širaka 2001. godine.

Nakon što je sletio na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", kojim sada upravlja  koncesionar Vinci Airports, dva predsednika su krenula put Palate Srbije gde su imali individualni razgovor i gde je održana konferencija za štampu. Pre konferencije, nekoliko bilateralnih sporazuma potpisano je od strane predstavnika srpskih i francuskih ministarstava u različitim oblastima.

Po završetku konferencije za štampu, predsednici Macron i Vučić otišli ​​su na Novo Groblje gde su položili vence na grobove heroja koji su pali za vreme Prvog svetskog rata i srpske ratne heroine Milunke Savić.

Prvi dan predsedničke posete završen je govorima dvojice predsednika okupljenoj javnosti pred spomenikom zahvalnosti Francuskoj, koji se nalazi u srcu Beograda, na Kalemegdanu. Predsednik Makron se širokoj javnosti obratio i na srpskom jeziku, na veliko oduševljenje svih prisutnih i čitavog gledališta.

Tokom drugog dana posete Predsednik Makron se susreo sa Regionalnom omladinskom kancelarijom.

Ostale novosti

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin