Srbija je na korak od zvaničnog članstva u Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci (AIIB) osnovanoj 2015. godine

Kada poslanici Skupštine Srbije budu izglasali zakon o potvrđivanju akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke koji je u skupštinskoj raspravi, Srbija će moći da uplati prvu ratu za učešće u kapitalu ove Banke.

Ministar finansija Siniša Mali je prošle godine uputio Banci zvaničan zahtev za prijem u članstvo koji je odbor guvernera Azijske banke odobrio u decembru. Uslov je da Srbija plati prvu od pet godišnjih rata u iznosi 200.000 američkih dolara po osnovu upisa akcija u kapital Banke. 

Nakon potvrđivanja Akta o osnivanju Banke u Skupštini Srbije, deponovanja Instrumenta o pristupanju i uplate prve rate učešća u kapitalu Banke, Republika Srbija će i zvanično postati neregionalni član AIIB. 

Azijska infrastrukturna investiciona banka osnovana je na inicijativu Narodne Republike Kine 2015. godine, kada je 57 članica potpisalo akt o pristupanju, odnosno prihvatilo Akt o osnivanju Banke, od kojih su 37 država regionalni članovi Banke, a 20 neregionalni. Banka je počela sa radom u januaru 2016. godine. 

Kao relativno nova multilateralna razvojna banka, sa kapitalom od 100 milijardi američkih dolara, prvobitno je osnovana da bude regionalna finansijska institucija, ali joj je pristupio i veliki broj članica izvan azijsko-pacifičkog regiona, kao što su Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Holandija, Španija i druge, tako da Banka ima međunarodni karakter i trenutno broji 93 države članice. Sedište Banke je u Pekingu. 

Izvor : List Nova Ekonomija

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin