CCIFS Grand Prix 2021 : Schneider Electric - Building Management system u poslovnom kompleksu GTC Green Heart

Na ovogodišnjoj Gala večeri, održaće se dodela Grand Prix nagrada 2021. Kompanija Schneider Electric nominovana je za kategoriju "Inovacije".

Energetska efikasnost postala je nov postulat poslovanja. Težnja za manjom potrošnjom energije i njenom obnovljivošću prati svakodnevna nastojanja da se racionalizuje eksploatacija izvora energije i da se doprinese očuvanju prirodnih izvora. Building Management System (BMS), sa proizvodima i rešenjima za nadzor i upravljanje opremom u „pametnim zgradama“, jedan je od primera najsavremenijih sistema u oblasti upravljanja energijom.

Oko 60 procenata upotrebe električne energije odlazi na zgrade, procenjuje Međunarodna energetska agencija, a zgrade su odgovorne za 30 procenata emisije gasova sa efektom staklene bašte. Uvođenje zelenih rešenja nije samo klimatski prihvatljivo već i profitabilno ulaganje, pri čemu je World Green Building analizirao da su troškovi održavanja i rada ekološki svesnih objekata 14 odsto niži od troškova tradicionalnih zgrada.

Globalnim težnjama održivosti doprinosi i Schneider Electric implementacijom rešenja na polju elektroenergetskih instalacija i Building Management System-a (BMS). Jedno takvo rešenje implementirano je u GTC Green Heart poslovnom kompleksu u Beogradu.

U zgradi koju odlikuje savremen eksterijer i rešenja budućnosti, uz stvaranje ugodnog radnog okruženja, istovremeno je povećana i energetska efikasnost prostora povezivanjem svih instaliranih sistema na jedinstvenu „user friendly“ softversku platformu EcoStruxure Building Operation (EBO), razvijenu od strane Schneider Electric-a.

Primena poslednje generacije „otvorenih“, end-to-end IoT (Internet of Things) kontrolera, senzora i uređaja u celom prostoru omogućila je povezivanje izvorno različitih sistema kao što su razvodni elektroormani, kontrola pristupa, grejanje i klimatizacija, osvetljenje, automatizovane roletne i žaluzine, alarmni sistemi protiv poplave... u jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja u realnom vremenu. Dodatno, nadzor i upravljanje sistema omogućeno je i kada su zaposleni van kancelarija, upotrebom aplikacija za pametne uređaje poput smartphone-a, tablet-a.

Zahvaljujući primeni unapređenih rešenja ne samo da su obezbeđeni najoptimalniji uslovi rada za zaposlene, već je jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja doprineo poboljšanju operativne i energetske efikasnosti u poslovanju. Ove prednosti u poređenju sa višestrukim nezavisnim sistemima, uz značajno smanjenje ukupnih troškova, predstavljaju primenu pametnih rešenja u cilju  ukupne optimizacije korišćenja energije.

Cilj projekta kroz reč korisnika:

̶  Svi znamo da je vreme novac, i zbog toga težimo da ga uštedimo svim našim klijentima, ali isto tako i energetska efikasnost može da pospeši njihov rast i  profitabilnost. Schneider Electric je, kroz Green Heart projekat,  obezbedio GTC kompleksu najsavremenije uslove za rad, vodeći pri tome računa o komforu, jednostavnom upravljanju prostorom, uštedama energije, očuvanju životne sredine i adaptilnosti prostora za različite namene  ̶  kaže Dejan Pavlov, Facility Manager iz firme PREM International, odgovorne za tehničko upravljanje GTC Green Heart kompleksom, i dodaje da je na taj način omogućeno da Green Heart kroz optimalniju upotrebu energenata i HVAC sistema funkcioniše dosta efikasnije. Softver EcoStruxture Building Operation, ističe Pavlov, kičma je svih tehničkih instalacija u kompleksu. Zahvaljujući njoj, ostvarena je komunikacija i prenos informacija iz različitih sistema kako bi mogli najoptimanlije da funkcionišu. EcoStruxture rešenje pomaže kolegama zaposlenima da vide i koriste podatke unutar kompleksa kao alat. Integrisan je u njihovu radnu sredinu i koriste ga svakodnevno.

Aktivnosti i resusi:

Schneider Electric tim je svoje aktivnosti usmerio u cilju maksimalne podrške investitoru i izvođačima kroz inicijalnu fazu idejnog projekta, zatim projektovanja elektroenergetskih instalacija i BMS sistema.

Na projektu su učestvovali Schneider Electric lokalni partneri kao i inženjeri iz naše lokalne kancelarije.

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=WSuFC114-c4

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin