Zainteresovani da poslujete u Srbiji?

Trgovinska razmena između Srbije i Francuske skoro je udvostručena nakon stupanja na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma 2010. godine. U 2017. godini, ostvareno je 881,5 miliona evra spoljnotrgovinske razmene, od kojih je 437,9 miliona evra od izvoza, dok 443,6 miliona evra proističe od uvoza. Iznos spoljnotrgovinskog bilansa, suficitarnog u korist Francuske u 2016. godini, nakon tri godine negativnog stanja, u 2017. godini ponovo je postao blago deficitaran. Takav trend se nastavlja i u prvom delu 2018. godine. Izvoz francuskih proizvoda u Srbiji je veoma raznovrstan, dok se u Francusku iz Srbije uvoze samo određene vrste srpskih proizvoda.

Strateški partner

Od oktobra 2000. godine, kada su ponovo uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i Francuske, neprestano se unapređuju. Od 2011. godine odnosi dveju zemalja su ojačali zahvaljujući zvaničnim posetama na najvišem političkom nivou. Ovi susreti su doveli do potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu i nekoliko konvencija o bilateralnoj saradnji, koji danas sačinjavaju sveopštu francusko-srpsku saradnju. Vlade dveju država planiraju produbljivanje opšte razmene u oblasti poslovanja, jačanja saradnje privrednih komora, podsticanja industrijske saradnje, prenošenja tehnološkog znanja, saradnje u oblasti energetike, novih tehnologija i transporta i, nadasve, razvoja javno-privatnih partnerstava, zahvaljujući velikim infrastrukturnim projektima (kao što je koncesija aerodroma Nikola Tesla ili izgradnja metroa u Beogradu).

Spoljnotrgovinske razmene beleže konstantan porast

U 2017. godini, trgovinska razmena Francuske i Srbije iznosila je 881,5 miliona evra. Povećala se za čak 8,2 % u prvoj polovini 2018. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, i gotovo udvostručila nakon stupanja na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU u 2010. g. U 2017. godini, Francuska je bila 14. trgovinski partner Srbije, sa 2,9% učešća u ukupnoj razmeni, daleko iza Nemačke (4,3 milijarde evra) i Italije (4 milijarde evra), dva glavna trgovinska partnera Srbije.

Nakon zabeleženog suficita od 33,9 miliona evra, u 2016. godini, saldo trgovinskog bilansa ponovo je u blagom deficitu u 2017. godini (-5.7 miliona evra), i ovakav trend se nastavlja i u prvoj polovini 2018. godine. To se uglavnom objašnjava padom od preko 10% u izvozu francuskih farmacetuskih proizvoda u 2017. godini (-7,7 % u prvoj polovini 2018. godine), koji zauzimaju vodeću poziciju francuskog izvoza u Srbiji, kao i pad od 18,4 % u kategoriji "transportni materijali" (bez isporuke letelica). Francuska je 12. na listi dobavljača u Srbiji.

Izvor : ekonomsko odeljenje Ambasade Francuske u Srbiji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin