CCIFS Grand Prix 2022: Mecafor- Automatizacija praćenja procesa proizvodnje

Na ovogodišnjoj Gala večeri održaće se dodela Grand Prix nagrada. Kompanija Mecafor nominovana je za kategoriju "Inovacije".

Za svaku kompaniju, koja se bavi proizvodnjom, praćenje i kontrola tog procesa su veoma važni za realizaciju zadatih ciljeva. 

Mecafor ulaže veliki napor kako bi objedinjeni podaci iz našeg procesa proizvodnje ( broj proizvedenih komada, procenat škarta, zastoji, iskorištenost kapaciteta...) bili dostupni u što kraćem roku.

Naše prvobitno rešenje zahtevalo je svakodnevno prikupljanje popunjenih radnih naloga i ulaganje puno vremena kako bi se ti podaci ručno uneli u sistem i tek onda bili dostupni za dalje analize i obrade.

Ovo rešenje je imalo dosta mana i prostora za unapređenje. Bilo je potrebno puno vremena kako bi se svi podaci uneli u sistem, zahtevalo je angažovanje jednog lica koje bi se bavilo samo unosom podataka, postojao je rizik od pogrešnog unosa podataka, a podaci su bili dostupni u sistemu tek sutradan.   

Vođeni željom da ovaj proces unapredimo i ubrzamo, došli smo do novog, mnogo efektivnijeg rešenja, koje podrazumeva automatski unos podataka u sistem, u realnom vremenu obrade.

Danas, u fabrici imamo skener aparate koji su direkto povezani na sistem, pomoću kojih zaposleni skeniraju barkod svakog obrađenog komada i kroz nekoliko minuta u sistemu imamo pristup svim potrebnim podacima.  

Ovakav pristup praćenju proizvodnje nam je omogućio:

  • Praćenje procesa proizvodnje u realnom vremenu
  • Uštedu vremena koje se ranije koristilo za unos podataka u sistem
  • Dostupnost tačnim i realnim podacima proizvodnje kroz samo nekoliko minuta
  • Efikasnije i preciznije planiranje proizvodnje
  • Laku mogućnost izrade svih vrsta izveštaja i potrebnih analiza podataka

Korišćenjem ovog rešenja za prikupljanje i automatizaciju podataka u realnom vremenu, značajno smo poboljšali i produktivnost kompanije. 

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin