CCIFS Grand Prix 2022: Otp banka Srbija - Generator Zero

Na ovogodišnjoj Gala večeri održaće se dodela Grand Prix nagrada. Otp banka Srbija nominovana je za kategoriju "Društveno odgovorno poslovanje".

Na putu < < ZELENE TRANZICIJE< < 

Projekat Generator Zero

Generator je jedan od najvećih, najvidljivijih i najzanačajnijh projekata OTP banke koji se realizuje već 5 godina i svake godine pruža odgovor na aktuene lokalne i globalne teme i izazove. 

Ovogodišnji Generator Zero (novembar 2021- mart 2022.) bio je posvećen podršci i nagrađivanju inovacionih projekata koji predstavljaju odživa rešenja sa realnim i merljivim uticajem na smanjenje karbonskog otiska, ka jednog od najvećih izazova današnjice. Tema ovogodišnjeg konkursa u skladu je i sa strateškim opredeljenjem banke koji < zelenu tranziciju<  svog ukupnog poslovanja prepoznaje kao jedan od najznačajnijih poslovnih prioriteta. 

Nagradni konkurs Generator Zero bio je otvoren za mikro, mala, srednja preduzeća, startap kompanije, startap neformalne timove i preduzetnike koji su dostavljali projekte zasnovane na podršci za razvoj i unapređenje rešenja koji doprinose smanjenju karbonskog otiska* (carbon footprint),  na način da mogu obuhvatiti sve, od malih promena do čitavih transformacija biznisa. 

Od 72 jedinstvene prijave,izabrano je 10 finalista, od kojih se na osnovu glasova stručnog žirija OTP banka nagradila pobedničko rešenje B-fresh Technologies startapa novčanom nagradom u iznosu od 2.000.000 dinara i podršku u daljem razvoju i promociji, kao i prezentovanje projekta u OTP Lab inovacionom hubu matične OTP grupe koja je prisutna u 11 zemalja u Evropi, kao i investicionom fondu Portfolion. Svim ostalim finalistima banka je obezbedila promociju na komunikacionim kanalima Banke. 

Vođeni činjenicom da trećina  proizvedene hrane na globalnom nivou završi kao otpad, što utiče na emisiju CO2 , domaći startap B-fresh Techonolgies razvio je proizvod koji produžava trajanje voću i povrću, koje čini čak 40 odsto tog otpada. U pitanju je B-fresh sprej, inovativno, ekološki prihvatljivo rešenje koje emulzijom oblaže untrašnjost postojeće ambalaže, kao što su plastične, kartonske, papirne kutije ili drvene gajbice.

Značaj projekta Generator Zero prepoznali su i podržali brojni partneri: Mastercard, Schneider Electric, Bosch, ICT HUb, Srbija Inovira, Inicijativa Digitalna Srbija, Netokracija i BOŠ Beogradska otvorena škola, kao i OTP Lab inovacioni hab OTP Grupe i investicioni fond Portfolion. 

Kompanija Mastercard nagradila je rešenje "Od tradicije do zelenije budučnosti" tima Bifrost Bioplastic novčanom nagradom sa 5.000 EUR , dok je projekat Srbija INOVIRA ovom startapu omogućila pristup finansiranju i svoju konsultatsku podršku. 

Schneider Electric je timu Buttsy NFT za istoimeno rešenje darovao računarsku opremu, dok je Robert Bosch uručio nagradu od 200.000 dinara za projekat "Samoodrživi staklenik sa komposterom" kompaniji Bit Inženjering. 

ICT Hub je startapu Eat me App za istoimeno rešenje namenio tromesečno stanovanje u coworking prostoru, priliku da se predstave ICT HUB Venture fondu, konsultacije i umrežavanje sa partnerima iz FMCG industrije, dok je Netokracija ovom projektu obezbedila vrednu medijsku pažnju. Inicijativa DIGITALNA SRBIJA je nagradila projekat "Cloud city" startapa Smart City Technologies mentorskim radom i pristupom biznis anđelima, a Beogradska otvorena (BOŠ) je za projekat ručno pravljenog papira i ambalaže, Udruženja za podršku osobama ometenim u razvoju < Naša kuća>  , darovao vredno mentorstvo i podršku. 

Projekat Generator Zero realizovan je i sa ciljem uvećanja znanja zaposlenih u tome na koji način mogu doprineti smanjenju karbonsog otiska u svom poslovnom i privatnom okruženju. Upravne zgrade banke brendirane su edukativnim porukama na temu ekološki odgoovornog ponašanja, dok su z zaposleni i kroz kanale interne komunikacije  dobijali sadržaje na istu temu. 

Podržavamo eksterne < zelene inicijative 

Priceless planet Coalition

Prepoznavajući važnost borbe protiv klimatskih promena, OTP banka je prva banka u Srbiji i Mađarskoj koja se priključila globalnoj inicijatici Priceless Coalition kompanije Mastercard sa ciljem da se u sledećih pet godina posadi čak 100 miliona stabala u područjima širom sveta u kojima je, na osnovu naučne studije, pošumljavanje najpotrebnije. Svaki klijent Banke čim otvori novi račun i preuzme svoju Mastercrd karticu odmah postaje deo Pricelesss Planet programa, čime će u njegovo ime biti posađeno jedno drvo.

********************

Racionalna upotreba prirodnih resursa

Kada je reč o racionalnoj upotrebi prirodnih resursa, OTP banka fokusirana na one teme u kojima ostvaruje najznačajnije uticaje, a to su upotreba energije i upravljanje otpadom.

Sve filijale banke i centralne zgrade su povezane sa Building Menagent System (BMS), što omogućava da se rasveta agasi u isto vreme u svim filijala, odnosno onemogućava da rasveta ostane uključena van radnog vremena, što doprinosni energetskoj efikasnosti. Sa stim ciljem, putem ovog sistema, reguliše se i temperatura u prostoru. 

Centralna zgrada u Beogradu, u Bulevaru Zorana Đinđića 50a/b ima solarnu elektranu na krovu , a proizvedena električna energija ide direktno u sistem snabdevanja EPS-a, čime dodatno doprinosimo energetskoj efikasnosti. Banka ima zaključen ugovor o potpunom snabdevanju elekstričnom energijom iz obnovljivih izvora (100% ZeIEPS). 

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin