CCIFS Grand Prix 2022: Schneider Electric- Fondacija “Centar za mlade talente”

Na Gala večeri održaće se dodela Grand Prix nagrada. Kompanija Schneider Electric nominovana je za kategoriju "Društveno odgovorno poslovanje".

Kompanija Schneider Electric doo Novi Sad, kao jedna od vodećih IT kompanija u Novom Sadu i Republici Srbiji, osnovala je Fondaciju “Centar za mlade talente”, čiji su ciljevi doprinos razvoju teorijskih i praktičnih znanja iz informatike, matematike i drugih oblasti kroz besplatnu nastavu, koja je dostupna je svoj deci uzrasta od petog razreda osnovne škole, pa sve do upisa na studije. Takođe, cilj je doprineti unapređivanju i praktičnoj implementaciji sistema obrazovanja iz navedenih oblasti, kao i doprinos permanentnom obrazovanju i usavršavanju postojećih kadrova.

 

Sa misijom da obrazuje mlade talente i otvori im put za uspešnu karijeru, Fondacija je osnovana 22. maja 2012. i ove godine obeležava 10 godina postojanja. Za punu deceniju nastavu je pohađalo 6149 polaznika, a realizovano je 5643 sati nastave, od čega čak 535 sati samo tokom 2021. godine. U školskoj 2016/2017 godini uveden je prvi ONLINE kurs koji je pripremao srednjoškolsku decu (maturante) za upis na studije matematike ili programiranja, a ta praksa je nastavljena i ubuduće, pa je nastava već pet godina dostupna polaznicima cele Republike Srbije i Republike Srpske.

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fondacija „Centar za mlade talente” u Novom Sadu 2017. godine potpisali su Memorandum o saradnji za organizovanje besplatnih onlajn obuka gde se učenicima osnovnih i srednjih škola pruža mogućnost sticanja širokog znanja iz oblasti matematike i programiranja.          

 

Za sada, svi kursevi se održavaju samo na srpskom jeziku, dok je nastava na engleskom jeziku u planu. Nastava se odvija u prostorijama Fondacije, ali i online, što je bilo od velike važnosti svim polaznicima u periodu trajanja pandemije koronavirusa, jer je obezbeđen kontinuitet u njihovom obrazovanju, na podjednako kvalitetan i interaktivan način. Online način nastave uveden je u martu 2020. godine, sa ciljem zaštite zdravlja i polaznika i predavača i traje do danas.

 

Osim novčanih sredstava jer se Centar finansira samo od donacije Schneider Electric-a, kompanija veliki deo svojih društveno odgovornih aktivnosti usmerava na pozicioniranje mladih ljudi u profesionalnom svetu. Fonacija je deo Schneiderove šire društveno odgovorne platforme, koja podrazumeva i tradicionalnu saradnju sa tehničkim fakultetima u Novom Sadu i Beogradu, kroz stipendije i mentorski program za najbolje studente. Program stipendija osmišljen je tako da pruži podršku najboljim studentima u fakultetskim izazovima i dodatno ih motiviše da budu proaktivni i uspešni tokom studiranja.

 

Aktivnosti: Centar organizuje, onlajn i uživo, besplatne kurseve za osnovce i srednjoškolce iz matematike, veb programiranja, Python, C+, C++, koji su prilagođeni različitim nivoima znanja svakog polaznika.

Ciljne grupe: Učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije i Republike Srpske - deca uzrasta od petog razreda osnovne škole, pa sve do upisa na studije.

Rezultati: Za punu deceniju nastavu je pohađalo 6149 polaznika, realizovano je 5643 sati nastave, od čega čak 535 sati i 2330 polaznika tokom 2021. godine.

 

Promotivni video Centra pravljen za potrebe prijave nove generacije:

https://www.youtube.com/watch?v=L2EPHSvpjHQ&t=81s&ab_channel=FondacijaCentarzamladetalente 

Profili na društvenim mrežama Centra :

https://www.instagram.com/centarzamladetalente/

https://www.facebook.com/centarzamladetalente/

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin