COVID-19

Covid 19 : Balkan zatvara svoje granice u borbi protiv virusa Covid 19

Srbija je zabranila ulazak na svoju teritoriju stranim državljanima koji dolaze iz zemalja koje je najviše pogodio korona virus, potvrdivši odlučnost balkanskih zemalja da se zaštite od napredovanja pandemije.

Vlada Srbije je razjasnila da se ova mera odnosi na strane državljane koji su boravili u Kini i Iranu, kao i u evropskim zemljama poput Italije, Španije, Francuske - tri evropske zemlje koje su najviše pogođene virusom Covid-19 - Nemačke ili Austrije i Grčke.

Državljani Srbije koji dođu iz jedne od ovih zemalja moraju dobrovoljno boraviti u karantinu tokom dve nedelje.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, najmnogoljudnije zemlje Zapadnog Balkana, (7,1 miliona stanovnika, 46 zaraženih), proglasio je sinoć vandredno stanje, gde će biti mobilizovana i vojska Srbije.

U susednoj Bosni vlasti su najavile postavljanje sledeće nedelje šatora u blizini graničnih prelaza i aerodroma kako bi tamo bila u karantinu tokom dve nedelje, bilo koja osoba, strani ili bosanski državnljanin, koja stigne iz mesta gde je veliki broj zaraženih.

U sedam zemalja regiona (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija) oko 180 ljudi zaraženo je korona virusum na ukupan broj od oko 22 miliona stanovnika. Škole i fakulteti su većinom zatvoreni.

U Albaniji, gde je jedna osoba umrla kao posledica virusa, zabranjen je saobraćaj u sedam gradova, uključujući glavni grad, gde su kafići i restorani zatvoreni.

U Severnoj Makedoniji vlasti su takođe zatvorile kafiće i restorane, kao i neprehrambene kompanije.

Izvor: RTBF info.

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin