"EU za Zelenu agendu u Srbiji" : Nagrađeni projekti dva naša člana

[Translate to Serbe:]

Elixir Group i EkoBio Invest, nagrađeni su za projekte koji doprinose ubrzanoj zelenoj transformaciji privrede i društva u Srbiji.

U okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ predstavljeno je više od 80 inovativnih rešenja koja su izabrana za dalju podršku kako bi se sprovela u praksi, i doprinela ubrzanoj zelenoj transformaciji privrede i društva u Srbiji. Ova rešenja su pristigla kao odgovor na 4 javna poziva koja je, uz podršku Evropske unije (EU), i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, raspisao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Evropskom investicionom bankom (EIB).

U odgovoru na javne pozive za rešenja za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje potrošnje energije, podsticanje cirkularne ekonomije bez otpada, smanjenje zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha, obnovu šumskih ekosistema i ozelenjavanje urbanih površina - za samo 5 meseci, od marta do jula ove godine, pristiglo je 140 prijava. Javna i privatna preduzeća, lokalne samouprave, naučno-istraživačke institucije i organizacije civilnog društva iz gradova i opština širom Srbije – predložili su svoja inovativna rešenja za sprovođenje Zelene agende u Srbiji. 

Od toga je stručni žiri odabrao 83 predloga, među kojima su  predlozi dva naša člana, EkoBio Invest i Eliksir Group. Što se tiče EkoBio Invest, odabran je projekat za ubrzanje cirkularne ekonomije, sa predlogom pod nazivom „Organski otpad Čačka protiv toksičnosti”. Kada je u pitanju Eliksir group, odabrana su dva rešenja. Jedno na temu dekarbonizacije privrede i smanjenja zagađenja životne sredine, sa projektom pod nazivom „Mapa puta dekarbonizacije industrije na primeru kompanija za proizvodnju mineralnih đubriva i fosforne kiseline u Srbiji“. Drugo rešenje Eliksir grupe takođe odgovara projektu ubrzanja cirkularne ekonomije, pod nazivom „Ponovna upotreba pepela dobijenog spaljivanjem mulja iz prečišćavanja otpadnih komunalnih voda, u procesu proizvodnje mineralnih đubriva i fosforne kiseline, kao zamena za prirodni resurs, sirovi fosfat“.

Još jedan dokaz, da su naši članovi uključeni u globalni proces transformacije privrede i društva, kako bi smanjili zagađenje i emisiju ugljen-dioksida, i pomogli Srbiji u tranziciji ka zelenom i održivom ekonomskom modelu.

 

Za više informacija, pročitajte UNDP-ov članak o konferenciji za štampu nakon objavljivanja odabranih projekata.

 

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin