Actualités

Francuska ambasada proslavila svoj državni praznik u Srbiji - 14. jul

Održan je veliki prijem u vrtovima rezidencije, čiji su domaćini bili ambasador Pjer Košar i njegova supruga.

U Srbiji je ambasada obeležila državni praznik Republike Francuske najpre polaganjem venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj, kao počast svima koji su položili živote za Francusku, kao i francusko-srpskom bratstvu po oružju u toku Prvog svetskog rata. Uz ambasadora Pjera Košara bili su Damijen Renjar, senator koji predstavlja Francuze koji žive van Francuske, Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Grada Beograda.

U večernjim satima održan je veliki prijem u vrtovima rezidencije, čiji su domaćini bili ambasador Pjer Košar i njegova supruga. Svojim prisustvom događaj su uveličali premijerka Ana Brnabić i nekoliko ministara, poslanici, predstavnici verskih zajednica, kulturnog i javnog života, naši sagovornici i partneri u svim oblastima, kao i članovi francuske zajednice.

Prijem je počeo govorom ambasadora, koji se osvrnuo na naše bogate bilateralne odnose od prethodnog praznika, obeleženih političkim dijalogom koji odlikuje visok nivo poverenja i intenzivnom razmenom u svim oblastima, pre svega u oblastima ekonomske, kulturne, akademske, lingvističke i tehničke saradnje. Ambasador se osvrnuo i na francusko predsedavanje Savetom Evropske unije koje je završeno 30. juna 2022. godine, izrazivši uverenje da je mesto Srbije u EU i potvrđujući podršku Francuske naporima koje treba uložiti u tom pravcu. pravcu, posebno u oblasti vladavine prava.

Gosti su potom čuli francusku, srpsku i evropsku himnu, u interpretaciji Gradskog ženskog hora „Barili“ iz Požarevca, pod dirigentskom palicom mr. Katalin Pašić. Zahvaljujući Gradu Beogradu i opštini Stari grad, više simbola prestonice osvetljeno je bojama Francuske, među kojima Avalski toranj i Brankov most.

 

Izvor : Francuska Ambasada u Srbiji

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin