Članovi

Kandidat za GRAND PRIX 2024 u GREEN kategoriji – Schneider Electric – InGrid: Održiva transformacija zgrade

Tokom ovogodišnjeg Gala večeri, koja će se održati 23. aprila, organizovaćemo tradicionalnu ceremoniju dodele Grand Prix CCIFS nagrada

InGrid projekat predstavlja revolucionarnu transformaciju naše zgrade u održivi, energetski efikasan objekat koji postavlja nove standarde u domenu ekološke odgovornosti i društvene održivosti. Naš cilj je bio da stvorimo model poslovne zgrade koja ne samo da smanjuje ekološki otisak, već i inspiriše druge kompanije da preduzmu korake ka održivom razvoju, ali i boljem, zdravijem i humanijem radnom okruženju. Kroz implementacijú inovativnih tehnologija, angažovanje zajednice, naših zaposlenih i partnerske saradnje, InGrid zgrada postala je simbol naše posvećenosti očuvanju okoline, unapređenju poslovnog okruženja, uvažavanja potreba zaposlenih, ali i vršenje pozitivnog uticaja na poslovnu i širu zajednicu. Objekat od gotovo 15.000 kvm se snabdeva zelenom energijom iz sopstvene proizvodnje solarne energane (1.500 m2 solarnih panela) postavljene na krovu objekta, a ostatak energije sa zelenim sertifikatom nadoknađuje se kupovinom sertifikovane zelene energije iz mreže, te se smátra karbon neutralnim. Procenjuje se da se oko 20% ukupne godišnje potrošnje energije dobija iz sopstvene proizvodnje. InGrid se ističe kroz niz održivih pristupa, uključujući energetske performanse prema kojima je postignuto skoro 50% uštede energije u poređenju sa standardnim projektima, uz korišćenje obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući pažljivom odabiru lokacije, u gustom urbanom području i dostupnim javnim uslugama u neposrednoj blizini omogućena je odlična veza sa ostatkom grada za više od 1.000 njegovih korisnika, čime se smanjuje uticaj ugljen-dioksida koji se emituje iz ličnih vozila. Izvršena je kontrola atmosferskih voda jer je lokacija projekta koncipirana tako da se većim delom atmosferskih voda upravlja na samoj lokaciji. Posebno je zanimljivo i to što nije u pitanju greenfield investicija, već rekonstrukcija i revitalizacija starog zdanja Novkabela u Novom Sadu, gde je kroz pažljiv odabir lokacije, primenu inovativnih tehnologija i posvećenost detaljima, dobijen potpuno novi i drugačiji poslovni prostor. Zahvaljujući rešenjima u zgradi za 55% smanjena je potrošnja vode, postignute su maksimalne performanse fasade objekta, a primenjena su i energetski efikasna rešenja u enterijeru objekta čime je postignuta prosečna potrošnja od približno 90kWh/m2/godišnje, a svim sistemima upravlja automatizovani BMS (building management system).

 

InGrid zgrada u Novom Sadu dobila je Platinum LEED sertifikat - najviši nivo sertifikacije zelene gradnje. Objekti izgrađeni u skladu sa ovim standardom predstavljaju vrhunac održivog dizajn, a u kojima su implementirane najinovativnije i najnaprednije dostupne strategije zelenih rešenja. LEED Platinum projekti prikazuju izuzetnu posvećenost upravljanju životnom sredinom, postavljajući standarde za održivost u građevinskoj industriji i inspirišući druge da slede slične ciljeve.

 

Zato InGrid nije samo primer održive gradnje, već i pokazatelj kako održivost može biti ključni faktor za uspeh poslovanja i stvaranje pozitivnog uticaja na okruženje. Uvođenjem održivih praksi, InGrid je postavio standarde za buduće projekte i inspirisao druge da slede put ka održivoj budućnosti. Održivost InGrid zgrade ogleda se i u činjenici da naših 1000 zaposlenih radi na softverima kojima se upravlja održivošću elektroenergetskih sistema u preko 100 elektrodistributivnih preduzeća širom sveta.

 

Ciljne grupe ovog projekta obuhvataju zaposlene u zgradi, lokalnu zajednicu i lokalnu samoupravu, poslovne partnere, medije i građane Srbije. Karakter društveno-odgovornog poslovanja očituje se u integraciji ekoloških, socijalnih i ekonomskih ciljeva u sve aspekte projekta. Kompanija je uložila značajne resurse kako bi postigla održivu transformaciju zgrade, pokazujući svoju posvećenost društvenoj odgovornosti i brizi za okolinu.

Useful links

https://www.youtube.com/watch?v=7IxqUcKzYAM

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin