Kandidatura za CCIFS Grand Prix 2023 ''Društveno odgovorno poslovanje'': MT-KOMEX

Tokom ovogodišnje Green Gala večeri koja će se održati 27. aprila, organizovaćemo, tradicionalnu dodelu nagrada Grand Prix CCIFS

MT-KOMEX – Izgradnjom solarnih elektrana do čiste energije

Kompanija MT-KOMEX, pionir u projektima izgradnje solarnih elektrana u Srbiji, tokom tri decenije poslovanja je izgradila i isporučila opremu za 180 solarnih elektrana na zemlji i na krovovima, ukupne instalisane snage 60 MW. 

Početkom aprila u rad su pustili najveću solarnu elektranu u Srbiji – “DeLasol” koja je izgrađena na površini od 12,5 hektara i sastoji se od čak 17.980 najsavremenijih solarnih panela.

Kapacitet elektrane kao instalisana snaga iznosi 11,7 megavata (MW), a snaga priključenja prema distributivnoj mreži 9,9. Na godišnjem nivou će proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije, dovoljnu za oko 2.100 domaćinstava.

Za izgradnju ove solarne eletrane korišćeni su bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije. Solarni paneli postavljeni su na specijalno napravljenoj konstrukciji koja omogućava veću apsorpciju reflektovanog zračenja.

U solarnu elektranu “DeLasol” uloženo je 8,9 miliona evra, a u kompletne poslove, od ideje, projektovanja postrojenja i izgradnje, uključeni su isključivo naši stručnjaci i domaće firme.

Veliki doprinos daće energetskom sistemu Srbije, a na godišnjem nivou smanjiće emisiju CO2 za više od 11.000 tona i doprineće ukupnom poboljšanju i napretku zaštite životne sredine.

Osunčanost, odnosno insolacija u Srbiji veća je za 30 do 40 odsto nego u Nemačkoj, državi koja važi za jednog od evropskih lidera u proizvodnji energije iz solarnih izvora. Međutim potencijali za gradnju solarnih kapaciteta u Srbiji nisu ni približno iskorišćeni. Usvajanjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije omogućeno je povećanje udela OIE u domaćoj energetici. Zahvaljujući tome stručni tim kompanije MT-KOMEX ima pune ruke posla.

Vredni radnici ovog preduzeća, više od 130 inženjera i instalatera, zaduženi su za uvođenje novih oblasti poslovanja na domaćem tržištu, a inženjeri i instalateri zaposleni u kompaniji redovno pohađaju specijalno pripremljene obuke i poseduju sve neophodne sertifikate.

Ovaj kolektiv izdvaja spremnost da klijentima u svakom trenutku pruže punu podršku u svim fazama projekta, od razvojne etape do pripreme dokumentacije za tehnički prijem i ishodovanja upotrebne dozvole, po principu ključ u ruke.

 

 

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin