Kandidatura za CCIFS Grand Prix 2023 "Inovacije": Belgrade Airport

Tokom ovogodišnje Green Gala večeri koja će se održati 27. aprila, organizovaćemo, tradicionalnu dodelu nagrada Grand Prix CCIFS

U proteklih 5 godina na beogradskom aerodromu investirana su značajna sredstva u infrastrukturne projekte sa ciljem modernizacije, proširenja i rekonstrukcije aerodroma. Snažan fokus je na realizaciji projekata sa direktnim uticajem na unapređenje životne sredine: dva postrojenja za sakupljanje i sortiranje generisanog otpada, nova kotlarnica na gas kojom je zamenjena kotlarnica na mazut, solarna elektrana, postrojenje za tretman sanitarne otpadne vode i uvođenje LED rasvete na celom kompleksu aerodroma.

Izgrađena su dva postrojenja-transfer stanice za sakupljanje i sortiranje generisanog otpada i privremeno skladištenje reciklabilnog otpada do predaje ovlašćenim operaterima na reciklažu. Vrednost investicije 1,3 miliona evra.

Izgrađena je nova kotlarnica na gas snage 44 MW (čime je zamenjena stara kotlarnica na mazut), opremljena trigenerativnim sistemom koji proizvodi električnu energiju a pored toga toplotnu energiju koja se zimi koristi za grejanje a leti, uz pomoć apsorbcionih čilera za hlađenje. Ovaj sistem obezbeđuje veću efikasnost grejanja za oko 25% i smanjen ugljenični otisak za 25%. Vrednost investicije oko 8,0 miliona evra.

Izgrađen je fotonaponski solarni sistem sa 2984 modula instalisane snage 1 MWp. Solarna elektrana obezbeđuje aerodrom strujom dobijenom iz obnovljivih izvora i proizvodi oko 1.130.000 kWh zelene električne energije godišnje. Očekivana redukcija GHG emisije je oko 10%. Vrednost investicije sa pripadajućom opremom je oko 2,2 miliona evra.

Izgrađeno je postrojenje za tretman sanitarne otpadne vode sa kompleksa aerodroma i iz vazduhoplova. Puštanje u rad je planirano u 2023.godini. Vrednost investicije oko 3,9 miliona evra.

Dodatno, uvedene su i mere za unapređenje zaštite životne sredine, u skladu sa principima energetske efikasnosti. Od 2019. godine počelo se sa zamenom postojećeg osvetljenja, LED rasvetom –  zamenjeno je više od 6000 sijalica. Više od 98% rasvete u staroj terminalnoj zgradi i 100% rasvete u novoj terminalnoj zgradi i na novim parking prostorima je LED rasveta.

Duž servisne saobraćajnice ispred Terminala planirana je instalacija 18 stubova sa LED rasvetom koje koriste solarnu energiju za koju nije potrebno klasično električno napajanje iz mreže, koja će biti završena do kraja letnje sezone. Na parkinzima su instalirani stubovi sa LED rasvetom.

Prema inicijalnim projekcijama buduće solarno osvetljenje smanjiće GHG emisije za 13517 kg/god (u poređenju sa instalacijom povezanom na mrežu).

Prema procenama projektanata ukupna investiciona ulaganja iznosiće oko 80.000 evra.

VINCI Airports, matična grupacija kompanije BELGRADE Airport, je prvi aerodromski operater koji je 2016. godine izradio međunarodnu strategiju zaštite životne sredine kako bi do 2050. godine u celoj svojoj mreži aerodroma dostigao nulti nivo neto emisije ugljen dioksida. Identifikovane su ključne oblasti i to smanjenje emisije GHG gasova, zaštita prirode i biodiverziteta i očuvanje prirodnih resursa.

Napori kompanije BELGRADE Airport za očuvanje životne sredine kroz inovacije u 2022. godini, prepoznati su i od Međunarodnog saveta aerodroma (ACI) te je nedavno beogradski aerodrom stekao Sertifikat nivoa 2 u programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (ACA).

Ponosni smo na činjenicu da smo u 2021. godini smanjili emisiju ugljen dioksida za čak 19,4 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Useful links

VIDEO VIDEO

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin