Kandidatura za CCIFS Grand Prix 2023 "Inovacije": L'Oréal Balkan

Tokom ovogodišnje Green Gala večeri koja će se održati 27. aprila, organizovaćemo, tradicionalnu dodelu nagrada Grand Prix CCIFS

Tri najtalentovanije mlade naučnice u našoj zemlji - Dr Jovana Despotović, Dr Tijana Milićević i Dr Alena Stupar nagrađene u okviru renomiranog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal - UNESCO For Women in Science). Na svečanoj ceremoniji  održanoj u Vladi Republike Srbije, pobednicama konkursa za Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ za 2022. godinu dodeljene su stipendije u vrednosti od po 5 hiljada evra za realizaciju njihovih naučnih istraživanja iz oblasti molekularne biologije, hemije životne sredine i tehnologije prehrambenih proizvoda. Ova inovativna i veoma značajna naučna istraživanja sprovode se u Srbiji.

Fokus istraživanja Jovane Despotović je molekularna biologija karcinoma, a sve u cilju pronalaska novih biomarkera koji bi mogli da identifikuju pacijente koji bi imali koristi od primene određene terapije ili da predvide ishod bolesti. Tijana Milićević se bavi ispitivanjem toksičnih i kancerogenih elemenata i jedinjenja (pesticida i ostalih dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci) u uzorcima iz životne sredine i hrane, sa posebnim fokusom na procenu rizika po zdravlje ljudi i ispitivanje biodostupnosti i bioraspoloživosti ovih supstanci. Alena Stupar istražuje primenu različitih savremenih ekstrakcionih tehnika, korišćenjem potpuno bezbednih “zelenih” rastvarača čime se značajno smanjuje upotreba organskih, često toksičnih rastvarača, negativan uticaj na životnu sredinu i povećava se selektivnost procesa ekstrakcije ciljnih jedinjenja.

Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ dodeljene su po dvanaesti put. Ovaj program u Srbiji je pokrenut 2010. godine i sprovodi se u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO-m, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kompanije L’Oréal Balkan. Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 600 mladih naučnica, a najboljima je do sada dodeljeno 35 stipendija,  u iznosu većem od 20 miliona dinara. Stipendije se dodeljuju naučnicama do 35 godina starosti, u cilju realizacije značajnog naučnog istraživanja u oblasti prirodnih nauka, kao podrška profesionalnom usavršavanju lokalnih talenata i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Program u Srbiji deo je čuvene međunarodne inicijative L’Oreal - UNESCO „Za žene u nauci“ (L'Oreal -  UNESCO For Women in Science) u sklopu koje se već 25 godina širom sveta pruža podrška izvanrednim naučnicama koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

Naučnice vode revolucionarna istraživanja širom sveta, ali uprkos svojim izuzetnim otkrićima, žene i dalje predstavljaju samo 33,3 odsto istraživača širom sveta, a njihov rad retko dobija priznanje koje zaslužuje. Manje od 4% Nobelovih nagrada za nauku je ikada dodeljeno ženama, a samo 11 % viših istraživačkih pozicija u Evropi zauzimaju žene. L'Oréal-UNESCO "Za žene u nauci" je jedinstveni, svetski poznat program kreiran 1998. godine da promoviše i ohrabri žene koje doprinose naučnom napretku u celom svetu. Do sada je više od četiri hiljade žena iz 110 zemalja sveta dobilo direktnu podršku u sklopu ove inicijative. Među njima su mlade žene koje su tek zakoračile u svet nauke, ali i naučnice koje su dobile zasluženo priznanje na vrhuncu svoje karijere. Pet dobitnica internacionalnih nagrada „Za žene u nauci“ su nakon ovog priznanja dobile i Nobelovu nagradu. Proglašenjem pobednica nacionalnog konkursa još tri mlade talentovane naučnice iz Srbije postale su deo ove zaista posebne globalne zajednice. Ove godine obeležava se jubilej - 25 godina ovog čuvenog programa, koji širom sveta predstavlja referentnu tačku za međunarodno naučno dostignuće i neprocenjiv izvor motivacije, podrške i inspiracije ženama u oblasti nauke.

Useful links

Video

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin