COVID-19  •  Članovi

Kvalitet Biocidnih proizvoda u Srbiji

U proteklom periodu, zbog globalne i svima dobro poznate situacije sa Covid-om, proizvodnja biocidnih proizvoda je bila u fokusu mnogih proizvođača, čak i onih koji se ranije nisu bavili tom vrstom delatnosti. Da li su biocidni proizvodi koji se nalaze na srpskom tržištu efikasni, pitali smo našeg člana MP Bio doo - MP lab Laboratorija za ispitivanje akreditovana prema međunarodno priznatom standardu SRPS ISO/IEC 17025:2017 koja vrši ispitivanje efikasnost biocidnih proizvoda i pruža sugestije koje proizvođačima mogu biti od značaja.

MP Lab: Biocidni proizvodi mogu da imaju različitu namenu, i stoga se svrstavaju u različite PT (product-type) vrste od kojih je najveće interesovanje za ispitivanje efikasnosti biocidnih proizvoda za opštu namenu (PT1-PT5), a među njima, različitih dezinfekcionih sredstava. Na tržištu Srbije u slobodnoj prodaji se nalazi veliki broj takvih sredstava koja su u svakodnevnoj upotrebi.

Ipak…

Razvoj biocidnih proizvoda koji uništavaju i inhibiraju razvoj mikroorganizama pravi je izazov u pogledu kvaliteta, efikasnosti i sugurnosti. Samo po iskustvima iz naše laboratorije, određeni broj proizvoda, bez obzira na svo profesionalno angažovanje uloženo u njih, nije pokazalo očekivanu efikasnost.

Kako različita područja primene biocidnog proizvoda imaju različite zahteve, tako su uspostavljene i različite metode, uslovi testa, kao i kriterijumi koje mora zadovoljiti proizvod da bi se proglasilo da poseduje baktericidno i fungicidno dejstvo.

U MP Lab-u ispitujemo baktericidno dejstvo, dejstvo na kvasce i fungicidno dejstvo, a metode su  referentne prema vodiču Evropske agencije za hemikalije (ECHA, Gudance on the Biocidal Products Regulation)

Stoga,  najpre prilikom proizvodnje biocidnog proizvoda, jako je važno proveriti njegovu efikasnost standardnim metodama u akreditovanoj laboratoriji jer samo takva sredstva imaju provereno baktericidno i fungicidno svojstvo, i samo takva sredstva služe svojoj nameni, te se mogu naći na tržištu i plasirati korisnicima

Stručni Tim MP Laboratorije

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin