Novi ambasador Francuske u Srbiji, g. Žan Luj Falkoni predao akreditivna pisma predsedniku Vučiću

Novi ambasador Republike Francuske u Republici Srbiji, g. Žan Luj Falkoni predao je u sredu 4. septembra 2019. akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, na zvaničnoj ceremoniji u Palati Srbije.

Dvojica sagovornika su sa zadovoljstvom zaključili da se nominacija novog ambasadora odigrava u veoma povoljnom bilateralnom kontekstu, nekoliko sedmica posle posete predsednika Republike Francuske, g. Emanuela Makrona, Srbiji, 15. i 16. jula 2019. Izrazili su svoju posvećenost održavanju novog političkog impulsa koji je ova poseta pokrenula, shodno zajedničkoj izjavi francuske i srpske strane u kojoj su navedene obaveze preuzete na najvišem nivou, u oblastima bezbednosti i odbrane, evropskih integracija Srbije, ekonomske saradnje, kulturne razmene i frankofonije. Razgovarali su o više od dvadeset sporazuma i ugovora koji su tom prilikom potpisani i koji su u fazi implementacije, kao i o zainteresovanosti francuskih preduzeća da ulažu u Srbiju i o uključenosti Francuske kao strateškog partnera u izgradnju beogradskog metroa. Ambasador Francuske podsetio je na lično zalaganje predsednika Republike Francuske da podrži, zajedno sa Nemačkom, a u okviru evropskog posredovanja, obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine i traženje kompromisa između strana.

Ambasador Falkoni stigao je u Beograd 2. septembra, posle trogodišnjeg boravka u Beču (2016-2019), gde je bio stalni predstavnik Francuske pri Kancelariji Ujedinjenih nacija. Pre toga je radio u kabinetu predsednika Vlade u Generalnom sekretarijatu za odbranu i nacionalnu bezbednost (2014-2016) i kao stalni predstavnik Francuske u Komitetu za bezbednost i saradnju Evropske Unije (2009-2013).

Izvor : Zvanična internet stranica Ambasade Francuske u Srbiji.

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin