Konferencija & Seminar

Održana treća CCIFS Online konferencija "Mere vlade za preduzeća: iz ugla banaka"

8. aprila 2020. održana je treća po redu onlajn konferencija Francusko-srpske privredne komore na temu : Mere vlade za preduzeća: iz ugla banaka.

Pogledajte snimak konferencije klikom OVDE.

Panelisti na ovoj konferenciji bili su : Darko Budeč (Osnivač i predsednik - Buck), Dragoljub Damljanović (Predsednik Francusko-srpske privredne komore i Direktor prodaje za pametne mreže (Smart Grid) - Schneider Electric), Marijana Cupara (Rukovodilac Digital i Marketing divizije - Credit Agricole), Predrag Mihajlović  (Predsednik IO - OTP Banka), Zoran Petrović (Predsednik IO - Raiffeisen Banka) i moderator Emmanuel Koenig (član upravnog odbora Francusko-srpske privredne komore i Partner - PricewaterhouseCoopers).

Ekonomske mere koje je donela Vlada Srbija su dobre, ali je sad važno da država bude efikasna u njihovoj primeni bez odlaganja, ocenili su bankari na trećoj onlajn konferenciji u organizaciji Francusko-srpske privredne komore na temu: mere vlade za preduzeća iz ugla banaka. Prisutni privrednici ukazali su i na značaj vremena trajanja vanrednog stanja i pandemije koronavirusa, kao važnog parametra.

Osnivač i predsednik kompanije “Buck”, Darko Budeč, ocenio je da je značajan deo usvojenih ekonomskih mera podrške privrednicima u Srbiji – dobar. On, kako je naveo, smatra da je ovo samo deo mera i da će biti potrebno da se ekonomski program produži, ali tek kada vidimo koliko su prve mere bile uspešne.

“Treba krenuti u primenu mera odmah, punom snagom. Inerciju nam daje i činjenica da smo pre ove krize imali stabilnu ekonomiju koja raste. Sada treba da krenemo ‘punom parom’ i fokusiramo se na ekonomski deo, a potom na socijalni deo. Ključni problem kome treba da se posvetimo jeste – likvidnost privrede. Sve mere treba da budu brze, snažne i usmerene upravo na ojačanje likvidnosti”, istakao je Budeč.

Mark Tvenov kišobran

Predrag Mihajlović, predsednik izvršnog odbora OTP banke podsetio je na rečenicu Marka Tvena: Bankar je onaj koji će ti pozajmiti kišobran dok sunce sija, a tražiti ga nazad čim počne kiša.

“Ove mere Vlade Srbije vidim kao alat koji omogućava našim korisnicima da kišobran i dalje drže u svojim rukama”, istakao je Mihajlović, pohvaljujući mere vlade, pogotovo one koje se odnose na garancije države za kredite privrednicima.

Prvi čovek Rajfajzen banke u Srbiji Zoran Petrović ipak smatra da socijalne mere ne mogu da budu u drugom planu u ovom trenutku. On navodi da je podela novca po principu “100 evra svima” trebalo da bude usmerena na nezaposlene i socijalno ugrožene građane. 

“Većina ekonomskih mera koje je usvojila država je dobra. Međutim, sada je veoma važno da vlada bude efikasna u njihovoj primeni.
Najave da će deo njih biti ostvaren sredinom maja, da se čeka desetak dana na sve detalje mera, to nije dobro. Zajedno sa konkretnim merama, mora da se pošalje poruka poverenja. Mere su na papiru dobre, one se odnose na mnoge stvari vezane za likvidnost, poput odlaganja plaćanja poreza i doprinosa, što je veoma dobro. Takođe, dobra mera je i plaćanje minimalne plate radnicima, ili 50 odsto minimalca za velike kompanije”, navodi Petrović.

On ističe da je veoma dobra mera i garantna šema za kredite privredi, koju treba primeniti na najbolji mogući način, jer smo svedoci da se sa time muče i velike i jake ekonomije,.

“Ono što mi se ne sviđa jeste što se uzima naš novac i besplatno deli svima. To nije dobra mera, jer ne smatram da imamo probleme na strani tražnje, već na strani ponude. Umesto davanja 100 evra svima, uključujući mene i nas ovde prisutne kojima taj novac nije potreban, voleo bih da vidim da se taj novac da nezaposlenim ljudima, i onima koji dobijaju socijalnu pomoć. Ukratko, treba povećati potrošnju na socijalne mere”, ukazao je Petrović.

On je dodao da su ekonomske teme izuzetno važne, ali da treba voditi računa i o siromašnima, koji u uslovima vanrednog stanja – trpe.

“I još nešto – država mora da plaća svoje obaveze prema dobavljačima – odmah. Jer, u slučaju da postoji problem sa namirivanjem dobavljača od strane države, cela zemlja će biti u problemu”, upozorio je Petrović.

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin