Događaji  •  Komora

Otvorena Francuska Nedelja 2022 - Veče Novog Božolea

Preko 300 zvanica na dočeku mladog francuskog vina Beaujolais Nouveau.

U Beogradu je juče otvorena deseta, jubilarna Francuska nedelja, u organizaciji Francusko-srpske privredne komore. Cilj Francuske nedelje je promocija istorijskih, kulturnih i poslovnih veza između Francuske i Srbije, a period njenog održavanja vezuje se za široko popularan običaj u Francuskoj - doček mladog francuskog vina Novi Božole. U periodu od 17. do 23. novembra svetla Pariza obasjaće ulice Beograda kroz niz kulturnih, edukativnih i ekonomskih događaja.

Francuska nedelja otvorena je sinoć svečanim dočekom Božolea powered by Belgrade Airport na kojem je učestvovalo preko 300 zvanica, diplomata, direktora francuskih i srpskih preduzeća, poznatih privrednika i javnih ličnosti. Zvanicama se obratio i predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragan Stokić najavivši program Francuske nedelje. On je istakao je da je ova godina posebno važna jer slavimo jubilej, i pozvao sve da posete sajt francuskanedelja.rs i upoznaju se sa programom Francuske nedelje. Dobrodošlicu i lep provod zvanicama je poželela i direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić. Ispred Ambasade Francuske, goste je pozdravio prvi savetnik Ambasade Francuske u Srbiji, gospodin Fatih Akcal, koji je podvukao značaj francusko-srpske saradnje u svim domenima i pohvalio rad Francusko-srpske privredne komore.

Novi Božole (Beaujolais nouveau) je mlado francusko vino koje se konzumira odmah nakon fermentisanja. Širom Francuske se trećeg četvrtka u novembru dočekuje Novi Božole u restoranima, kafićima, uz muziku i festivalsku atmosferu. Francusko-srpska privredna komora je unazad već deset godina taj običaj prenela u Srbiju, proslavljajući ga sa partnerima i zvanicama Komore. Organizaciju Francuske nedelje ove godine su podržale najveće francuske i srpske kompanije koje već godinama posluju u Srbiji: Belgrade Airport, Saint Gobain, Veolia, Atos, Artelia, Schneider Electric, i MPC Properties.

Pored dočeka mladog francuskog vina, za zvanice Komore je istom prilikom organizovana i degustacija francuskih sireva i delikatesa, gde su razna preduzeća na posebnim štandovima izložile svoje proizvode i organizovale promocije, aktivnosti i gostima uručile poklone. Na ovom mini sajmu su se predstavili Casachok, Des petits gateaux, Home Made Company, Jaffa, L'Oreal i Lancome, Millesime, Petit Pate, Voda Voda i Vinarija Todorović. Pored toga sa svojim proizvodima su učestvovala i čuvena francuska preduzeća Mlekoprodukt (Savencia fromage & dairy), Somboled (Lactalis) i Hyatt Regency.

I ove godine je Francusko-srpska privredna komora pripremila bogat i sadržajan program: gastronomska i vinska radionica, online Sajam zapošljavanja, konferecnija Green Transition powered by MPC Properties, radionice za studente, i takmičenje među školama širom Srbije za izložbu "Uradi nešto drastično da smeće postane fantastično!"

Useful links

Vidéo

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin