Konferencija & Seminar

Panel diskusija : Bolnice spremne za budućnost

Beograd, 22. oktobar, 2020. – 22. oktobra u Press centru Kombank dvorane održala se panel diskusija na temu „Bolnice spremne za budućnost“ čiji su pokrovitelji kompanije Schneider Electric, Enel PS, ION Solutions, Energotehnika Južna Bačka i Termomont. Panel diskusija, u organizaciji Francusko-srpske privredne komore, imala je za cilj da predstavi ekspertizu francuskih i lokalnih kompanija u sektoru izgradnje novih i rekonstrukcije starih bolnica kroz tehnološki najsavremenije projekte.

Snimak panel diskusije možete pogledati OVDE.

Poseban akcenat stavljen je na elemente kao što su energetska efikasnost i pouzdanost, digitalizacija, izgradnja novih Covid bolnica i centara, centralnih sistema za nadzor i upravljanje (BMS), ali i mnoge druge vezane za dalji napredak zdravstvenog sistema u Srbiji. Konferenciji su prisustvovali državni sekretar pri Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, Mirsad Đerlek, predstavnici kompanija izlagača, kompanija članica komore, kliničkih i zdravstvenih centara Srbije, direktori opštih i specijalističkih bolnica kao i mnogobrojni partneri.

Direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić je u svom uvodnom obraćanju pozdravila sve prisutne i istakla da kompanije u Srbiji poseduju ekspertizu, tehonološki najsavremenija rešenja i kompetentne ljude i da ovde imamo sve što nam je neophodno za unapređenje našeg zdravstvenog sistema. Nakon uvodne reči usledila je dinamična panel diskusija koju je moderisala Ružica Vranjković, novinarka RTS-a.

Jelena Pejkovićkoja je predstavljala kompaniju Schneider Electric, izjavila je da zdravstvene ustanove i bolnice predstavljaju velike i kompleksne sisteme, sačinjene od mnoštva podsistema, za koje je od neprocenjivog značaja neprekidnost napajanja kao i mogućnost da ti podsistemi međusobno komuniciraju. „Naša digitalna platforma za bolnice i medicinske ustanove - EcoStruxure for Healthcare počiva na IoT tehnologiji i omogućava da se podaci iz svih podsistema obrađuju u realnom vremenu, čime se doprinosi povećanju bezbednosti objekta, zadovoljstva pacijenata ali i povećanju operativne efikasnosti jedne bolnice.“, izjavila je Pejković.

Miloš Stojković ispred kompanije Enel PS je izjavio da su za bolnice od suštinske važnosti pouzdano elektro napajanje za osetljivu opremu, mini data centri sa kompletnom IT opremom i preciznom klimatizacijom namenjenoj upravo tim prostorijama sa strogim zahtevima. Ispred kompanije Energotehnika Južna Bačka, Slobodan Milosavljević govorio je o stabilnom snabdevanju strujom koji je preduslov za bezbedno funkcionisanje bolnice, o specifičnim standardima koji se tiču elektroinstalacija, kao i o projektu „Kamenica 3“, najsavremenijoj bolnici za lečenje onkoloških pacijenata koja će se prostirati na 8.000 kvadrata. Miloš Zečević, ispred kompanije Termomont, govorio je o Kovid bolnici u Batajnici i izjavio je : "Imaćemo pravu bolnicu budućnosti u kratkom roku", dodajući da će se objekat prostirati na više od 22.000 kvadratnih metara prostora i imaće 1.000 bolničkih kreveta, od čega 200 u intenzivnoj nezi. Velimir Čongradac iz ION Solutions se posebno osvrnuo na automatizaciju poslovno-stambenih objekata u cilju podizanja njihove energetske efikasnosti i bezbednosti. Čongradac je izjavio: „Rešenja koja su već implementirana u više bolnica pokazala su veliki doprinos ovih sistema u borbi sa svakodnevnim izazovima zdravstvenih radnika uključujući i aktuelnu borbu sa virusom Covid19“.

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin