Konferencija & Seminar

Poslovna konferencija : KLIMATSKI NEUTRALNI & PAMETNI GRADOVI

Francuska ekspertiza kao podrška Srbiji na putu ka klimatski neutralnim i pametnim gradovima

U Francuskoj ambasadi održala se poslovna konferencija na temu „Klimatski neutralni i pametni gradovi“. Konferencija, u organizaciji Francusko-srpske privredne komore (CCIFS) u saradnji sa Ambasadom Francuske u Srbiji, prva je u nizu događaja projekta The quest for net Zero pokrenutog na inicijativu CCIFS kluba za održivi razvoj, a u kontekstu usklađivanja srpske privrede sa Zelenom agendom EU.

Konferencija je za cilj imala da predstavi francuske ekspertize u sektoru održivog razvoja i zaštite životne sredine kroz najsavremenije projekte vodećih kompanija.

Na otvaranju konferencije ambasador Francuske u Srbiji, gospodin Pjer Košar, pozdravio je sve prisutne i istakao da je upravljanje urbanizacijom suštinsko pitanje za našu planetu i za buduće generacije. Osvrnuo se na situaciju u Francuskoj u kojoj je već trećina opština u programu pametnih gradova dodavši da je ta zemlja jedan od ključnih igrača u rešavanju izazova pametne mobilnosti. Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, gospođa Jovanka Atanacković, istakla je važnost ove teme i osvrnula se na činjenicu da najviše zagađenja dolazi iz energetskog sektora, te da je odgovor na prevazilaženje ove situacije prelazak na obnovljive izvora energije, električna vozila i mobilnost. Dodala je da je ministarstvo u tom smislu napravilo set zakona kojim je stvoren novi okvir za unapređenje proizvodnje toplotne i električne energije iz obnovljivih izvora. Potpredsednik Francusko-srpske privredne komore, gospodin Filip Til, osvrnuo se na kompanije članice komore istakavši da je ova konferencija pokazatelj da su one u potpunosti posvećene održivom pristupu. Njihova socijalna, društvena i ekološka posvećenost prevazilazi zakonske obaveze, čime one doprinose dobrobiti lokalnog stanovništva, nacionalnom razvoju i kompetitivnosti srpske privrede.

 Na panelima su predstavljeni neki od najinovativnijih modela za urbani razvoj koji omogućavaju poboljšanje kvaliteta života u gradovima, uz smanjenje emisija štetnih gasova.

Franuska preduzeća Schneider Electric, Veolia, RATP Dev, Atos, Dassault Systemes, uz doprinos lokalnih članica Komore AK Miroslav Stojanović u saradnji sa Wolf Theiss i Placemaking Western Balkans, učestvovala  su u dva panela: „Pametna mobilnost“ i „Klimatski neutralni gradovi“, dok su predstavnici Ministarstva rudrastva i energetike, Ministarstva finansija, zajedno sa Evropskom investicionom bankom i Delegacijom EU u Srbiji dali svoja tumačenja na ovu temu i predstavili planove za budućnost. Takođe, jedan panel bio je posvećen i lokalnim startapovima u domenu zelenih tehnologija.

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin