Analize & Istraživanja  •  Komora

Vebinar za CEE u 45 minuta - Tema: Energija

Mesečni sastanak ekonomskih i političkih vesti iz 6 zemalja.

Za nešto više od 45 minuta, pedesetak učesnika imalo je priliku da sasluša predstavnike CCI Mađarske, Poljske, Rumunije, Slovačke, Češke i naravno Srbije. Glavne teme su, očekivano bile inflacija i posledica rusko-ukrajinskog sukoba na ekonomski razvoj ovih 6 zemalja. Naime, sve zemlje doživljavaju dvocifren porast cena između 15% i 20%, posebno cena hrane. Inflacija dovodi do značajnog usporavanja potrošnje i smanjenja kupovne moći, Plate rastu, ali nedovoljnom brzinom. Ova dinamika predstavlja pravi izazov za kompanije koje se bore da regrutuju talente i koje su pod pritiskom u pogledu plata.

Međutim, kompanije ostaju relativno optimistične, posebno zahvaljujući aktivnoj javnoj politici podrške malim i srednjim preduzećima i domaćinstvima da se izbore sa cenama. Ovaj optimizam je takođe podstaknut ubrzanjem implementacije novih energetskih strategija za smanjenje starih načina snabdevanja energijom, posebno ruskih fosilnih goriva (nafta, gas, ugalj). Privodi se kraju izgradnja dva nuklearna reaktora od po 440 MV u Slovačkoj (Mochovce), projekat 6 nuklearnih reaktora u Poljskoj za ukupno 9 GV do 2040. sa prvom isporukom 2033. Projekti izgradnje morskih vetrenjača su takođe u punom jeku na Severnom moru, kada su u pitanju Poljska i baltičke države.

Naš obilazak zemalja centralne i istočne Evrope završen je prezentacijom Noemie PIASKOVSKI, savetnice za održivi razvoj u oblasti energetike, životne sredine, infrastrukture i transporta Regionalne ekonomske službe francuske ambasade u Poljskoj. 

Za više detalja pogledajte video snimak: ioutu.be/DDIUpntmSgc

 

 

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin