Komora  •  Članovi

Intervju sa našim novim pokroviteljem: EDF International Networks

Upoznajte EDF International Networks, novog člana pokrovitelja CCIFS, lidera u oblasti energetike.

Intervju sa gospodinom Antoniom ROSACI
Director of EDF IN SERBIAN Branch
Project Director SRBIJA

 

EDF International Networks deo je francuskog giganta EDF-a. Možete li nam reći nešto o samoj grupaciji, kao i o kompaniji u Srbiji?

Grupa EDF ima snažne industrijske prednosti u distribuciji električne energije u Francuskoj, a distribucijske mreže se nalaze na raskrsnici ključnih promena na tržištu električne energije.

Grupa ima priznatu ekspertizu na međunarodnom nivou jer je rangirana kao broj jedan među "pametnim" kompanijama u svetu od strane Singapore Power-a u 2021, 2022. i 2023. godini.

Distribucijske mreže su kičma energetske tranzicije, a grupa EDF ima jedinstveno znanje u ovom domenu koje joj omogućava da pruža podršku međunarodnim distributerima. Naša tehnička i operativna izvrsnost se oslanja na:

  • Usluge tehničkog savetovanja u distribuciji (konvencionalne i digitalne)
  • Inženjerske i eksploatacione usluge infrastrukture pametnih mreža i pametnih brojila

 

Koje su vaše aktivnosti u Srbiji i kakvi su vaši planovi za naredni period?

EDF International Networks, putem svoje filijale u Srbiji, pruža podršku i savete srpskom distributeru (EDS) u implementaciji projekta automatizacije srednjeg napona električnih mreža. Ova prva faza automatizacije obuhvata implementaciju opreme koja omogućava daljinsku upotrebu, komunikacionu opremu (radio i optički kablovi) i informatičke alate (kreiranje 5 regionalnih dispečerskih centara i 1 nacionalnog dispečerskog centra i njegov backup). Ova oprema, telekomunikacioni resursi i softver (ADMS: Napredni sistem upravljanja distribucijom) obezbeđuje kompanija Schneider Electric. EDF IN je odigrao ulogu savetnika u pregovaračkoj fazi ugovora sa Schneiderom (2023) pružajući svoje finansijsko i tehničko znanje, a danas nastavlja svoje aktivnosti u fazi implementacije, garantujući poštovanje rokova, nastavljajući da pruža svoje tehničko znanje i doprinoseći poštovanju potpisanog ugovora između različitih strana, sve do implementacije opreme, telekomunikacionih resursa i ADMS-a na terenu. 

 

Kako biste opisali trenutne trendove u Srbiji u vezi sa korišćenjem obnovljivih izvora energije, imajući u vidu vašu ulogu u energetskoj tranziciji različitih nacija?

Nezavisno od toga koje obnovljive izvore energije zemlja želi da implementira, ne smemo zaboraviti da ove energije moraju biti povezane sa mrežom (sa visokonaponskom mrežom za najveće, sa srednjenaponskom mrežom za one sa manjom snagom, i niskonaponskom mrežom za pojedinačne uređaje ili one sa malom snagom). Na primer, u Francuskoj, 80% ovih instalacija se povezuje na srednjenaponsku mrežu. Osim toga, implementacija ovih obnovljivih izvora stvara prenapone i harmonike koje remete mrežu i samim tim snabdevanje električnom energijom domaćinstava i industrije. Još jedan izazov za mrežu je njena sposobnost da prihvati velike promene intenziteta, što zahteva značajna ulaganja u jačanje mreže za sve distributere širom sveta. Ova "gomila" investicija (procenjena na oko 400 milijardi evra za Evropu do 2030. godine) može se ublažiti putem fleksibilnije mreže. Postoje i drugi izazovi, kao što je rad mreže gde energija više ne teče samo naniže, već može stizati sa bilo kog dela mreže, niskog, srednjeg ili visokog napona.

Stoga, kako bi se mreža učinila fleksibilnijom (omogućavajući amortizaciju "gomile" potrebnih investicija), što fleksibilnija i reaktivnija na neprekidne promene u protoku (solarna energija proizvodi energiju samo kada je sunce prisutno, a energija vetra samo kada duva vetar...), mreža mora biti sve više prilagođena, prilagodljiva, reaktivna i, stoga, automatizovana.

Izazovi u Srbiji, kao i u svim zemljama Balkana, pa i u celoj Evropi u različitim stepenima, odnose se na automatizaciju mreža, povećanje kapaciteta mreža i stoga prioritetno planiranje jačanja mreža (pametno planiranje), povećanje fleksibilnosti putem tehničkih i ugovornih sredstava (na primer, ugovori koji uključuju smanjenje potrošnje sa određenim industrijama) i nastavak poboljšanja usluga koje se pružaju krajnjim korisnicima putem različitih projekata oko pametnih brojila: automatizacija niskonaponskih mreža koja dopunjava postupak razvijen za srednjenaponske mreže.

EDF International Networks prisutan je širom sveta kako bi stavio na raspolaganje naše znanje i, što je najvažnije, naše iskustvo u ovim oblastima, iskustvo koje proizlazi iz naše sposobnosti da već primenimo ove alate u Francuskoj zahvaljujući našem distributeru ENEDIS, ali i u mnogim zemljama sveta gde je ovo iskustvo prilagođeno različitim konfiguracijama, stepenima razvoja mreže...

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin