COVID-19

Covid-19: najnovije informacije

Srbija

Najnovije informacije (od 22. maja 2020.)

Odlukom od 21. maja, Vlada Republike Srbije najavila je ponovno otvaranje svojih granica od 22. maja, kao i da neće biti potreban negativan PCR test ili dozvola za ulazak na teritoriju Srbije. Uslovi za ulazak na teritoriju Republike Srbije su znači isti oni koji su primenjivani pre krize Covid-19.

Mere koje se primenjuju za ulazak na teritoriju Srbije:

 • Obdaništa i vrtići su ponovo otvoreni, ali osnovne škole, kao i ustanove srednjeg i visokog obrazovanja zatvorene su do daljeg;
 • Nošenje maski je obavezno u javnom prevozu i pravila socijalne distance moraju da se poštuju;
 • Zabranjeno je okupljanje više od 100 osoba.

Pravo na boravak :

Strani državljani koji se nalaze na teritoriji Srbije, a kojima je istekla boravišna dozvola za vreme vanrednog stanja treba da regulišu svoj status kod službe za imigraciju/stanici policije koja je im najbliža u roku od 30 dana.

Stranim državljanima koji poseduju privremenu boravišnu dozvolu za Srbiju, a koja je istekla za vreme vanrednog stanja i koji su se nalazili van teritorije Srbije tokom tog perioda, dozvoljeno je da uđu u Srbiju do 1. jula 2020. kako bi regulisali svoj status u periodu od 30 dana od ulaska.

 

Francuska

Premijer je najavio produženje kontrole na spoljnim i unutrašnjim granicama. Kontrole dakle mogu da se izvrše od strane nadležnih službi na dozvoljenim prelazima.

Do 15. juna, ukoliko ne bude daljih produženja, granice su zatvorene osim za sve državljane Francuske i za osobe u sledećim situacijama :

 • Državljani neke od država članice Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Andore, Monaka, Švajcarske, Svete Stolice ili San Marina koji imaju glavno prebivalište u Francuskoj ili koji su tranzitu kroz Francusku, idu u zemlju čiji su državljani ili rezidenti, kao i njihovi supružnici i deca.
 • Državljani neke druge zemlje koji imaju francusku dozvolu boravka i koji žive u Francuskoj kao i njihovi supružnici i njihova deca koji takođe imaju dozvolu boravka;
 • Osoblje diplomatskih i konzularnih misija kao i međunarodnih organizacija čije je sedište u Francuskoj ili imaju u njoj kancelariju, kao i njihovi supružnici i deca.
 • Strani državljani zdravstvene struke koji rade na suzbijanju covid-19;
 • Posade i strano osoblje koje koristi putničke i kargo letove ili koji putuju kao putnici kako bi se vratili u bazu.
 • Strani državljani koji obezbeđuju međunarodni prevoz robe, među kojima su i mornari;
 • Mornari na ribarskim brodovima;
 • Prekogranični radnici;
 • Putovanja zbog primene prava na čuvanje, posetu ili udomljavanje deteta ili nastavka školovanja, poseta roditelju u domu za stara lica ili detetu u specijalizovanoj ustanovi.

Francuska vlada najavila je stavljanje u karantin na dobrovoljnoj bazi od 20. maja 2020. za Francuze i strance čije je prebivalište u Francuskoj, a koji dolaze iz zemalja van Evropske unije.

Pažnja

1/ Od 6. aprila 2020, za dolazak na francusku teritoriju, bilo da ćete u njoj da boravite ili samo da budete u tranzitu (na teritoriji i kontinentalne Francuske i njenih prekomorskih teritorija), obavezno vam je potrebna potvrda za međunarodno putovanje. potvrde za ulazak (u kontinentalnu Francusku) :

2/ Kada stignete u Francusku, treba da:

 • posedujete izjavu pod zakletvom u kojoj je naznačeno da nemate nijedan od simptoma COVID-19.

Možete preuzeti izjavu klikom OVDE.

3/ Na francuskim aerodromima, u vozilima namenjenim za prevoz putnika ili u avionima, sve osobe starije od 11 godina treba da nose masku u skladu sa članom 5, III dekreta br. 2020-548 od 11. maja 2020. u verziji dopunjenoj 14. maja 2020.

U slučaju da imate neka pitanja, obratite se ambasadi mejlom: fslt.belgrade-amba@diplomatie.gouv.fr.

 

Povratak u Francusku za osobe koje su trenutno u Srbiji

Ponovno uspostavljanje letova se postepeno vrši, ali uspostavljanje redovnih letova nije predviđeno pre 31. maja. Pozivamo Vas da potražite informacije na sajtovima kompanija Air Serbia i Air France kako biste se upoznali sa razvojem situacije vezane za red letenja.

Povratak drumskim putem je moguć.

Generalno, pre nego što krenete na put drumskim putem, preporučuje se da kontaktirate naše Ambasade u zemljama kroz koje prolazite kako biste se upoznali sa modalitetima tranzita.

 

Preporuke u slučaju da imate simptome COVID-19

 • izbegavajte svaki kontakt sa drugim ljudima;
 • nosite masku koja pokriva usta i nos kako biste izbegli rizik da zarazite svoje bližnje;

 • Ako temperatura opstaje ili imate teškoće sa disanjem, morate otići direktno do najbliže zdravstvene ustanove (doma zdravlja), bez prethodne najave, između 07:00 i 22:00, gde ćete biti pregledani. Tada ćete biti upućeni na izolaciju ili na lečenje u bolnici.

Pozovite jedan od ovde navedenih brojeva telefona:

 • Centar za informacije COVID 19 za grad Beograd: +381 11 2078 677
 • Mobilna jedinica Covid19 +381 63 8511 769
 • Institut za javno zdravlje ‘Batut’ - +381 11 2684 566
 • Centar za informacije Ministarstva zdravlja : +381 64 89 45 235

Za više informacija

Prvi slučaj osobe zaražene korona virusom je zabeležen 6. marta. Dana 11. marta, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je proglasila za «pandemiju» epidemiju koronavirusa Covid-19. Na dan 13. maja, bilans je 10.243 zaražene osobe i 220 preminulih (na oko 7 miliona stanovnika).

 • Stranica « saveti putnicima » Ke d Orseja se redovno ažurira. Stranica o Srbiji Vam je na raspolaganju ovde.
 • Sve informacije vezane za koronavirus, za situaciju u Francuskoj i za mere koje je preduzela Vlada potražite na zvaničnom sajtu.

Izvor : Ambasada Francuske u Srbiji

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin