COVID-19

Covid 19 : Update Serbia vs France #10

SRBIJA

• 3 105 registrovana slučaja (71 smrtni slučaj)

• 118 osoba je uspešno izlečeno.

 

Vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije je proglašeno 15. marta

• Stroga zabrana kretanja za starija lica od 65 godina i više (70+ u ruralnim sredinama sa manje od 5.000 stanovnika).

• Zabrana kretanja za sva lica u periodu od 17:00 – 05:00 radnim danima, a počev od 3. aprila od 13:00 u subotu do 05:00 u ponedeljak vikendom (osim lica na dužnosti, zaposlenih u trećoj smeni, lica kojima je hitno potrebna lekarska pomoć i određenih grupa poljoprivrednika.)

• Pravilo vezano za radnike koji rade u vreme zabrane kretanja posle 17h: Ministarstvo privrede izdalo dopunu instrukcija o dozvolama za radno angažovana lica. Uslov će od 28.3.2020 u 17h biti Potvrda Poslodavca. Formu potvrde možete pronaći OVDE.

• Dodatno smanjenje lica koja se mogu okupljati na javnim mestima na 2 lica umesto trenutnih 5, vraćanje izuzetaka u pravcu mogućnosti šetnje kućnih ljubimaca u periodu od 23 h do 01h u rasponu od 200 metara od mesta stanovanja.

• Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović saopštio je danas da će poljoprivrednici u Srbiji moći sledećeg vikenda potpuno slobodno da izađu na njive i obavljaju prolećnu setvu, pod uslovom da su na poljoprivrednoj mehanizaciji.

• Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije saopštila je da je pokrenula uslugu na portalu eUprava, gde građani mogu da podnesu zahtev za dobijanje dozvole za kretanje u toku zabrane kretanja ukoliko brinu o korisnicima socijalne zaštite.

Usluga je pokrenuta sa ciljem omogućavanja građanima da elektronskim putem podnesu zahtev za izdavanje dozvole za kretanje u vreme zabrane kretanja, po proceduri koju je izdalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Usluga je dostupna na linku OVDE a zahtev će se proslediti opštini gde se nalazi prebivalište podnosioca, a opština dalje zahtev po definisanoj proceduri proverava i šalje na obradu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 

FRANCUSKA

•  117 749 registrovana slučaja (12 210 smrtnih slučajeva),

•  23 206 osoba je uspešno izlečeno.

 

• 27. mart : Najava premijera o produžetku boravka u kući do srede, 15. aprila 2020. godine. Ukoliko bude bilo utvrđena neophodnost produžavanja karantina, to će biti učinjeno saopštio je premijer Eduar Filip.

Tokom trajanja karantina, građani moraju u slučaju izlaska iz kuće imati popunjenu potvrdu o razlogu izlaska. Ovaj formular je dostupan i u digitalnoj formi. Kliknite OVDE da biste otvorili formular.

Više informacija o svim merama možete pogledati na websajtu Vlade Francuske.

 

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin