COVID-19

Covid 19 : Update Serbia vs France #11

SRBIJA

• 4 465 registrovana slučaja (94 smrtni slučaja)

• Vise od 400 osoba je uspešno izlečeno.

 

Vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije je proglašeno 15. marta

• Stroga zabrana kretanja za starija lica od 65 godina i više (70+ u ruralnim sredinama sa manje od 5.000 stanovnika).

• Zabrana kretanja za sva lica u periodu od 17:00 – 05:00 radnim danima, a počev od 3. aprila od 13:00 u subotu do 05:00 u ponedeljak vikendom (osim lica na dužnosti, zaposlenih u trećoj smeni, lica kojima je hitno potrebna lekarska pomoć i određenih grupa poljoprivrednika.)

• Pravilo vezano za radnike koji rade u vreme zabrane kretanja posle 17h: Ministarstvo privrede izdalo dopunu instrukcija o dozvolama za radno angažovana lica. Uslov će od 28.3.2020 u 17h biti Potvrda Poslodavca. Formu potvrde možete pronaći OVDE.

• Dodatno smanjenje lica koja se mogu okupljati na javnim mestima na 2 lica umesto trenutnih 5, vraćanje izuzetaka u pravcu mogućnosti šetnje kućnih ljubimaca u periodu od 23 h do 01h u rasponu od 200 metara od mesta stanovanja.

• Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinastva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je primena sistema "zelenih" koridora na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona počela juče, napomenuvši da je Srbija sa svoje strane već učinila sve da omogući lakši i brži tranzit kamiona. Mihajlović je u izjavi za agenciju Tanjug navela da sistem "zelenih" koridora podrazumeva ubrzane procedure na određenim graničnim prelazima, koji će biti neprekidno otvoreni za transport robe.

• Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali uputio je juče poziv privrednicima da se prijave za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera za suzbijanje posledica po privredu epidemije COVID-19, vrednog 5,1 milijardu evra. Mali je podsetio na to da je pravni okvir za sprovođenje tog programa usvojen na sednici Vlade u petak, 10. aprila, i dodao da su već u toku prekjučerašnjeg dana privrednici počeli da se prijavljuju preko portala Poreske uprave.

• Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je juče da se u kriznim vremenima poput ovih pokazalo da naša zemlja ima široku sirovinsku bazu i prerađivački kapacitet. Ljajić je u izjavi za medije saopštio da od 13. arpila stupa na snagu Odluka o ukidanju zabrane izvoza kvasca i ulja, i podsetio na to da je već 15 dana na snazi Odluka o ukidanju zabrane izvoza za brašno i šećer.

• Agencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je da je od 1. januara do 15. marta registrovala 7.358 privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika, dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano 6.290 prekida. Direktor APR-a Milan Lučić izjavio je da su već sa najavom Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom COVID-19 i podršku privredi Srbije, u toj agenciji počeli da registruju manji broj prekida obavljanja delatnosti, dok je jedan broj preduzetnika prijavio i nastavak obavljanja delatnosti.

 

FRANCUSKA

•  136 779 registrovana slučaja (14 967 smrtnih slučajeva),

•  27 718 osoba je uspešno izlečeno.

 

• 27. mart : Najava premijera o produžetku boravka u kući do srede, 15. aprila 2020. godine. Ukoliko bude bilo utvrđena neophodnost produžavanja karantina, to će biti učinjeno saopštio je premijer Eduar Filip.

Tokom trajanja karantina, građani moraju u slučaju izlaska iz kuće imati popunjenu potvrdu o razlogu izlaska. Ovaj formular je dostupan i u digitalnoj formi. Kliknite OVDE da biste otvorili formular.

Više informacija o svim merama možete pogledati na websajtu Vlade Francuske.

 

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

No event matches your search

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin