COVID-19

Covid 19 : Update Serbia vs France #9

SRBIJA

• 2 200 registrovana slučaja (58 smrtnih slučajeva)

• 54 osobe su uspešno izlečene.

 

Vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije je proglašeno 15. marta

• Stroga zabrana kretanja za starija lica od 65 godina i više (70+ u ruralnim sredinama sa manje od 5.000 stanovnika).

• Zabrana kretanja za sva lica u periodu od 17:00 – 05:00 radnim danima, a počev od 3. aprila od 13:00 u subotu do 05:00 u ponedeljak vikendom (osim lica na dužnosti, zaposlenih u trećoj smeni, lica kojima je hitno potrebna lekarska pomoć i određenih grupa poljoprivrednika.)

• Pravilo vezano za radnike koji rade u vreme zabrane kretanja posle 17h: Ministarstvo privrede izdalo dopunu instrukcija o dozvolama za radno angažovana lica. Uslov će od 28.3.2020 u 17h biti Potvrda Poslodavca. Formu potvrde možete pronaći OVDE.

• Dodatno smanjenje lica koja se mogu okupljati na javnim mestima na 2 lica umesto trenutnih 5, vraćanje izuzetaka u pravcu mogućnosti šetnje kućnih ljubimaca u periodu od 23 h do 01h u rasponu od 200 metara od mesta stanovanja.

Ministarstvo finansija : Moguće nove ekonomske mere ako kriza potraje

Ministar finansija je najavio da će Vlada predstaviti nove mere pomoći privatnom sektoru ako kriza izazvana pandemijom koronavirusa u Srbiji bude trajala duže od tri meseca. U daljem tekstu ove objave navodi se da je ministar precizirao da će mera u pogledu isplate minimalne zarade iz najavljenog programa mera podrazumevati to da „država svakom radniku isplatiti približno 750 evra, odnosno nešto više od 90.000 dinara na ime minimalca za tri meseca.“

Iako i dalje nema zvanične uredbe, ova objava potencijalno dodatno pojašnjava drugi set mera iz najavljenog programa koji se odnosi na direktnu pomoć preduzetnicima, mikro, malim i srednjim pravnim licima. Ova objava implicira da je formiran stav da će ovim subjektima ipak biti isplaćene 3 minimalne zarade za svakog zaposlenog (uz ispunjenje drugih uslova – najpre u pogledu broja zaposlenih kojima je prestao radni odnos). I dalje se radi samo o najavama te da treba sačekati uredbu kojom će ove mere biti zvanično regulisane.

Drugi režimi izdavanja dozvola građanima

Prema objavi od 05.04.2020. godine na web sajtu Vlade Republike Srbije predviđeno je da će ministarstvo rada preuzeti koordinaciju izdavanja dozvola za kretanje građanima kojima je ista neophodna.  Procedura se pokreće zahtevom upućenom lokalnim samoupravama, koje iste prosleđuju Ministarstvu rada koje ih nakon provere dalje prosleđuje MUP-u. Nije predviđeno na kom obrascu se to čini niti putem kojeg mejla (moguće je da se odnosi između ostalog i na sistem na sajtu www.budivolonter.gov.rs). Iako se to ne precizira izričito, iz teksta obaveštenja proizilazi da se ovo ne odnosi na ishodovanje dozvola za zaposlene i druga radno angažovana lica, gde shodno tome i dalje ostaje zaduženo ministarstvo privrede. Ovo najpre usled t oga, što se u obaveštenju navodi da će na ovaj način lokalne samouprave pribaviti i dostaviti u Ministarstvy rada podatke o osobama koje pružaju usluge pomoći u kući (usluga socijalne zaštite, ali i direktno ugovorena pomoć između dve osobe) i usluga socijalne zaštite personalni asistent. Takođe, predviđeno je i da se ovaj sistem dozvola odnosi i na one slučajeve kada je radi viđenja deteta roditeljima sudskom presudom određen termin da dete preuzme i/ili vrate u vreme policijskog časa.

Pored ovog posebnog režima izdavanja dozvola, kao i iz instrukcija ministarstva privrede, i ministarstvo poljoprivrede je objavilo uputstva za ishodovanje dozvola za: (1) za vlasnike stoke i pčelare (OVDE) i (2) za proizvođače voća i povrća (OVDE) .

FRANCUSKA

•  92 839 registrovana slučaja (8 078 smrtnih slučajeva),

•  16 183 osoba je uspešno izlečeno.

 

• 27. mart : Najava premijera o produžetku boravka u kući do srede, 15. aprila 2020. godine. Ukoliko bude bilo utvrđena neophodnost produžavanja karantina, to će biti učinjeno saopštio je premijer Eduar Filip.

Tokom trajanja karantina, građani moraju u slučaju izlaska iz kuće imati popunjenu potvrdu o razlogu izlaska. Ovaj formular je dostupan i u digitalnoj formi. Kliknite OVDE da biste otvorili formular.

Više informacija o svim merama možete pogledati na websajtu Ministarstva ekonomije Francuske.

 

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin